Julestemning med sprø bunn

Det er kun én oppskrift, men med tre ulike smaker på glasuren blir det til tre forskjellige kaker. Det er en herlig blanding av sprøtt, mykt og fløyelsaktig. Med spennende og kanskje overraskende smaker.

Dee913d8 2439 46e6 8921 db4274061c4a
199ba965 6d36 42c9 aafe ca24983be4ec
May Sundby Instagram profil : maysun1984

Dette er i utganspunktet to kaker, som jeg har satt sammen til én. Krydderkaken oppå kjeks/nøtte bunnen er en fantastisk god kake jeg fant i oppskrift hefte mormoren min skrev for hånd da hun gikk husmorskolen.
Hun døde i 2015 i en alder av 92 år.
Noen endringer er blitt gjort av meg, men den er altså min mormors og betyr mye : )

Ingredienser

Kjeks / nøttebunn :
- 1/2 pakke ritz kjeks eller annen salt kjeks
-100g valnøtter
-100g hasselnøtter
-3 eggehviter
-2.5 dl sukker
-2 Ts vaniljesukker
-1.5 Ts bakepulver

Kaken :
- 200g hvetemel
- 100g potetmel evnt maisenna mel
- 3 ts bakepulver
- 3 ss kakaopulver
- 1 1/2 Ts kanel
- 1 1/2 Ts ingefær
- 1 Ts nellik
- 1 Ts kardemomme
- 1/2 Ts muskatnøtt
- 20 g hakkede mandler
- En klype salt
- 100g honning
- 50g salt karamell ( kjøpt eller hjemmelaget, jeg valgte hjemmelaget )
- 50g sirup
- 4 egg
- 200g sukker
- 3 dl surmelk
- 120 g flytende Bremykt
- 100g raspet marsipan.

SALT KARAMELL ( brukes i både kaken og glasuren ) :

-100 g Sukker
-4 ss Vann
-2.5 ss Smør
-1 dl Kremfløte
-2 klyper Salt

KREMOSTGLASUR :

-300 g Philadelphia Kremost
-100 g Smør, romtemp
-1 ts Vaniljesukker.
-200 g Melis
-2 Ts sitronsaft

Lemoncurd:
- 4 eggeplommer
- 150 g sukker
- 1 dl (120 g) presset sitronsaft
- revet skall av 2 sitroner
- 100 g smør

Fremgangsmåte

Kaller denne kaken julestemning. En sprø deilig bunn av kjeks og nøtter. En jule inspirert myk kake oppå der, og tilslutt en fløyelsmyk kremost glasur, med tre ulike smaker. En smak og behag kake : )

Kjeks/nøttebunn :

- Legg kjeks og nøtter i en brødpose og knus dem med en kjevle ved å rulle den frem og tilbake. Om hasselnøttene er grovt knust gjør ingen ting, det et bare godt med litt tyggemotstand.
- pisk eggehviter og salt stivt. Ha deretter i sukker, vaniljesukker og bakepulver, pisk litt til. Tilsett knuste kjeks og nøtter og bland det sammen. 
Legg røren i en rund form med bakepapir. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 30 minutter på 150 grader. La den avkjøle.
- Når den er avkjølt stikker du ut porsjonsbiter med valgfri form. Jeg har brukt en rund form på 8 cm i diameter.

Salt karamell :

- rør sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres.
- La sukker og vann boble til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell.
- Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smak og behag) skrur du temperaturen ned eller skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme.
- Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 2-3 minutter.
- Smak til med salt.
- Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet.
- Hell karamellen over i et glass eller beholder som er lufttett.

Kaken :

- Mel, bakepulver og kakao siktes sammen.
- Krydret, mandlene og marsipanen tilsettes.
- Sukker og romtempererte egg piskes hvitt.
- Tilsett honning, salt karamell og sirup. Rør dette sammen. - Melblanding og surmelk tilsettes i vekselvis.
- Tilslutt has smør og en klype salt i. Miks godt sammen, og hell røren i en liten langpanne.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 35-40 min. Sjekk kaken med kakepinne. Avkjøl på rist eller i forma.
Når den er avkjølt stikker du ut porsjonskaker i samme form som bunnen.
Dynk kakene godt, ellers blir de tørre. Dynk med feks fløte, juice, melk

Kremostglasur :

Det er viktig at smøret og kremost er romtemperert.
Bruk original kremost, ikke lettprodukt.
- I en bolle har du alle ingrediensene. Miks dette godt sammen til en myk krem.

- Fordel så kremen likt i tre forskjellige boller. Nå skal vi lage tre forskjellige smaker på glasuren til de tre porsjonskakene.

- I den ene bollen med kremost mikser du inn 100g blåmuggost, og 2 ss med sitronsaft. Ha gjerne i litt mer melis om den nå blir for tynn. Miks sammen.

- I den andre bollen har du i 2 ss lemoncurd, hjemmelaget eller kjøpt i butikk. Det velger du selv.
( Legger ved oppskrift på lemoncurd om du ønsker å lage den selv. )
- Ha også i saften av en halv sitron, og raspet sitron skall av en halv sitron. Miks sammen.

- I den tredje bollen tilsetter du salt karamell, Ha i ønsket mengde. Jeg hadde i 2-3 ss. Miks sammen.

- Montér kaken ved å legge kjeks/nøtte bunn først, så selve kaken oppå der og tilslutt kremost og garnityr på toppen.

- Ha en dæsj tyttebær syltetøy på blåmuggost kaken. Og noen blader sitronmelisse.

- Strø over en klype salt på karamellglasur kaken og noen blader sitronmelisse.

- Rasp litt sitronskall over sitronglasur kaken og noen blader sitronmelisse.

Lemoncurd :

- Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice og sitronskall i en metallbolle og sett over en kjele med kokende vann.
- Varm opp sitronkremen over vanndampen under kontinuerlig omrøring helt til kremen blir tykk og kremete.
- Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter.
- Avkjøl kremen til den er helt kald.

En oppskrift, tre forskjellige porsjonskaker. Vel bekomme.
Erfaringsmessig etter prøvesmaking av disse kakene, kan det være en ide og dele kaken i to og ha glasur også inni, ikke bare på toppen. Men dette er smak og behag. Lykke til : )

Kaker
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet