Søtt, sprøtt og syndig. En god liten munnfull proppet med herlige pistasjnøtter

Ingredienser

1 pakke fioldeig
150 gram smeltet smør
250-300 gram usaltede pistasjnøtter
1 ss blomstervann
Sukkerlake:
2 kopper sukker
1 kopp vann
1 ss blomstervann og 1 ss rosevann
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Tin filodeigen og finn fram et rent kjøkkenhåndkle.
Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme
Smør en form på ca. 30x20 cm (størrelsen er ikke så nøye)
Smelt smør og ha det klart
Mal pistasjnøttene i en blender/foodprosessor/liten hakke. Tilsett blomstervann og bland.
Ta filodeigen ut av pakken og legg den under kjøkkenhåndkleet (som du har vridd opp i vann)
Begynn med å legge et ark filodeig i bunnen av formen. Pensle hele arket med smør, også under og over skjøter (men du kan gjerne klippe til deigen så den passer med forma di).
Legg på et nytt ark, pensle med smør, og fortsett sånn til du har et passe tykt lag (ca. 20-25 ark).
Ha nøttefyllet utover og fordel det så det blir jevnt.
Fortsett med å legge ark for ark med fioldeig på toppen av fyllet. Viktig å pensle godt med smør mellom lagene. Det skal være 20-25 ark deig over fyllet også.
Når du er ferdig, tar du en skarp kniv og skjærer opp kaken i små ruter (ca. 2x3 cm).
Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller til den er gylden og fin og ser ferdig ut.
Mens kaken steker koker du en sukkerlake av sukker og vann. La den småkoke i 2-3 minutter. Når den er ferdig rører du inn sitronsaft og blomster- og rosevann.
Når kaken kommer ut av ovnen har du på sukkerlake (bruk en skje). Du må se an hvor mye du trenger (etter hvilken form du har brukt). Du kan se nedi formen når laken kommer opp til der det andre laget med deig begynner. Litt over begynnelsen av dette laget, så er det nok. La kaken avkjøle seg og gi den litt tid til å trekke inn sukkerlaken.
Pynt med litt pistasjnøtter (gjerne finhakkede, nesten som støv).
Oppbevares i kjøleskap, og har holdbarhet i en uke, minst. Men jeg tviler på at den får stå så lenge.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!