Den kaken ble nevnt i 1653 og kan anses for å være den eldste registrerte oppskriften i verden og navnet på bakeren vil alltid forbli et mysterium. :-) Deigen utarbeides med smør og kaken kan være fylt med blåbær eller bringebær og det er også en versjon med en fylling av tyttebær. Det brukes alltid ristede hasselnøtter og mandler til pynt. Også dekkes det med et gittermønster oppå deigen.Jeg laget denne kaken med bringebærsyltetøy og frisk bringebær og rips.Denne versjon er veldig god og smakfull! Prøv å lage denne kaken og du kommer til å lage den mange ganger! ;-)

Ingredienser

Ingredienser:
150 gram Bremykt eller vanlig smør
250 gram siktet mel
150 gram melis
100 gram ristede hasselnøtter
50g flaked mandler
1 pisket egg
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
10 g bakepulver
revet skall av en sitron
en klype salt
150 g bringebær
150 g rips
5 ss bringebærsyltetøy
en håndfull skivede mandler

Fremgangsmåte

Elt smør, egg, sukker, vaniljesukker, kanel, sitronskall, og en klype salt sammen.
Kna deretter inn siktet mel og bakepulver. Knus nøtter fint i en blender og bland dem godt med deigen. Legg den en halv time i kjøleskapet. Ta den ut og rull ut tre fjerdedeler av deigen med kjevle til en ½ cm tykkelse på melet underlag. Dekk bunnen og sidene av en smurt springform på 24 cm med deigen. Legg bringebær og rips på den og pensle den med bringebærsyltetøy. Et tynt lag er nok. Form med en kringlekutter (bølgende striper) fra den resterende deigen og legg dem i et rutenett på syltetøyet. Pensle dem med litt egg og dryss skivede mandler rundt kanten. Stek i 40-45 minutter ved ca 190 C. La den avkjøles og ta den ut av formen. Server og spis.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!