Bremykt Logo

Denne kaken er spesiell for meg fordi de minner meg om min favoritt årstid: SOMMEREN, med smak av søte, norske jordbær og syrlig, frisk rabarbra. Det er en kake som er veldig enkel og rask å lage, og man er ikke avhengig av en stekeovn. Den er perfekt å lage med frosnebær og kan lages både som en stor kake eller som små individuelle kaker i for eksempel muffinsformer.

Ingredienser

400g søt havrekjeks (digestive eller bixit)
200g smeltet bremyk
5 lange stilker rabarbra kuttet i biter
1 kurv jordbær
Frø fra en 1/2 vaniljestang
1/2 ts revet sitronskall
1-2 ss sitronsaft
1/2 dl vann
4-5 ss sukker (kan sløyfes om jordbærene er veldig søte)
Ca 1-1 1/2ts agar agar (jeg bruker vanligvis 1 god ts, men om man ønsker å måle nøyaktig er regelen 1 g agar agar pr 1 dl væske)
1 pk ferdig vaniljekrem
Evt. 3 dl hjemmelaget vaniljekrem.

Fremgangsmåte

1. Mal opp kjeksen i en blender, tilsett smeltet smør. Kjeksblandingen skal kjennes ut som våt sand. Juster med ekstra smør eller kjeks om nødvendig.
2. Kle en rund springform (24 cm i diameter) med bakepapir, og ha i kjeksblandingen. Bruk en kopp eller skål til å presse blandingen ned i formen. Pass på å få litt høyde på kantene ca 3-4 cm. Sett formen i kjøleskapet i 1 time slik at bunnen får satt seg.
3. Ha kuttet jordbær, rabarbra, sitronskall, sitronsaft, sukker og vanilje i en gryte med ca 1/2 dl vann og kok opp. Tilsett agar agar og la det hele koke i 2-3 minutt. Om du er usikker på om blandingen vil stivne, test blandingen i en kald skål. Det skal stivne etter 20-30 sekunder, hvis ikke tilsettes litt mer agar agar. Dersom det blir for stivt for fort, tilsett mer væske. Syrlige væsker kan trenge mer agar agar for å stivne. Ta gryten av varmen.
4. Ta formen med kjeksbunnen ut av kjøleskapet og ha et godt lag med vaniljekrem i bunn (ca 1-2cm). Fyll deretter opp resten av kjeksbunnen med jordbær og rabarbrablandingen (ca 2 cm)
5.Sett formen tilbake i kjøleskap i 1-2 timer slik at kaken får tid til å stivne før springformen fjernes.
6. Dekorer med smeltet hvit sjokolade og frisk frukt og bær.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!