Friands er små, deilige mandelkaker som er populære i Australia og New Zealand. Fylt med lemon curd og toppet med marengs blir det en deilig kakeversjon av den kjente paien. Kakene stekes i porsjonsformer med en liten bulk, som da gir plass til curden
Kakene:
190 g bremykt
60 g vanlig mel
200 g melis
120 g mandelmel
5 eggehviter
skall fra 1 sitron
Marengs:
3 eggehviter
20 g sukker
90 g melis
Lemon curd:
Juice og revet skall fra 4 sitroner
200 g sukker
100 g usaltet smør, i terninger
3 hele egg
1 eggeplomme
Lemon curden kan gjerne lages dagen før (du kan også bruke ferdig curd hvis du vil):
1. Ha sitronjuice, -skall, sukker og smør i en bolle som tåler varme
2. Sett bollen over et vannbad, pass på at vannet ikke er borti bollen
3. Rør til alt smøret har smeltet
4. Pisk eggene og eggeplommen lett sammen og ha dem også i bollen
5. Miks til alt er blandet, la det stå over varmen i ca 10-12 minutter mens du rører av og til.
6. Blandingen skal bli kremete, og tykk nok til å dekke baksiden av en skje holdt på høykant
7. Ta av varmen og la den avkjøle seg litt. Rør rundt og dekk den med plastfolie som legges helt ned på curden, dette for å unngå snerkdannelse. Settes i kjøleskap til du skal bruke den.
Stek kakene:
1. Forvarm ovnen til 180 grader
2. Smelt smøret og bruk litt av det til å smøre formene. Dryss litt mel i formene og rist ut det overflødige
3. Sikt melet og melisen oppi en stor bolle og ha i mandelmelet
4. Ha eggehvitene i en egen skål og pisk dem skummete med en gaffel
5. Ha eggehvitene, smøret og sitronskallet oppi det tørre og bland godt
6. Fyll formene ca 2/3 fulle.
7. Stek i ca 15 minutter, til de er gyldenbrune og en tannpirker kommer ut ren når du stikker den ned i den tykkeste delen av kaken
8. Ta ut av ovnen og la hvile i formene i 5-10 minutter. Vend dem over på en rist og la avkjøles helt
Marengsen:
1. Pisk eggehviter og sukker til marengs
2. Tilsett melisen og kjør på sakte fart til marengsen blir glatt og fin.
Montering:
1. Fyll lemon curden i gropen på kakene
2. Bruk en sprøytepose eller en skje til å dekke curden med marengs
3. Bruk en gassbrenner til å brenne marengsen gyllen
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!