Bremykt Logo

Her er oppskriften på en klassisk marsipankake laget med sukkerbrød, fylt med bringebærcurd, bringebær og krem.

Ingredienser

(ca. 12 porsjoner)
Sukkerbrød:
4 store egg (romtempererte)
1 ½ dl sukker
1 ½ dl hvetemel
1 dl potetmel
1 ½ ts bakepulver
Fyll:
Syrlig bringebærcurd
400 g frosne bringebær
150 g Bremykt Original
Ca. 150 g sukker
3 ss presset sitron
6 store eggeplommer
1 klype salt
Til fyll og krem rundt kaken:
6 dl kremfløte
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker
300 g friske bringebær (100 g til fyll og 200 g til pynt)
2 dl valnøtter, grovhakkede (kan sløyfes)
Litt melis til pynt
1 marsipanlokk
Ca. 200 g marsipan til pynt rundt kanten av kaka
Ca. 1 ½ dl sitronbrus (eller melk) til dynking av kakebunnene

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 175˚C, over og undervarme. Kle bunnen på en springform (24 cm) med bakepapir, smør kantene med Bremykt.
Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland de tørre ingrediensene og sikt over eggedosisen, vend det forsiktig inn med en slikkepott. Hell røra i forma og fordel jevnt utover. Stek sukkerbrødet på midterste rille ca. 25-30 minutter. Dekk ev. til med bakepapir mot slutten av steketiden, slik at sukkerbrødet holder seg lyst gyllent. Test med en kakepinne, det skal ikke sitte igjen deig. Avkjøl sukkerbrødet i forma ca. 5 minutter før det hvelves med toppen over på en rist.
Bringebærcurd:
Smelt Bremykt på middels varme i en kjele, tilsett resten av ingrediensene. Varm opp til det tykner, rett under kokepunktet (det skal ikke koke). Rør av og til, bruk gjerne en ballongvisp til å knuse bringebærene, smak evt. til med litt ekstra sukker. Sil massen, bruk en skje til å presse bærene gjennom. Rør bringebærcurden godt sammen, dekk til med plast og sett kjølig. Dersom du ikke bruker alt til å fylle kaken med, holder den seg fint noen dager i et lufttett glass i kjøleskapet.
Slik setter du sammen kaken:
Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til en litt stiv krem. Bland ca. 1/3 av kremen med friske bringebær og hakkede valnøtter.
Del sukkerbrødet i 3 deler, med en taggete brødkniv. Legg bunnen på et kakefat, dynk med sitronbrus (bruk ca. 5 ss per bunn). Fordel bringebærkremen med valnøtter over bunnen, legg på neste bunn, dynk og fordel bringebærcurd over. Legg på den siste bunnen (pass på at stekeskorpen kommer opp, for jevnest mulig overflate), dynk på nytt og fordel pisket krem rundt kaken.
Klipp en liten runding med bakepapir (ca. 12 cm i diameter) og legg den midt på toppen av kaken. Legg over marsipanlokket, start fra toppen og glatt ut marsipanen med hendene. Løft på kanten av marsipanen, mens du stryker den nedover kanten av kaka. Klem godt inntil og skjær av kanten med en skarp kniv. Skjær ett kryss på midten av marsipanlokket (bruk gjerne en linjal) som er ca. like langt som papiret under lokket. Skjær hvert stykke i to, slik at det blir 8 trekanter til sammen. Rull marsipantrekantene fra midten og ut mot kanten, fjern bakepapiret. Pynt midten med friske bringebær og et lite melisdryss.
Trill ut to lange marsipanpølser og tvinn sammen. Legg rundt kanten av marsipankaka.
Tips:
Sukkerbrødet kan fint lages 1-2 dager før det skal brukes, dersom du pakker det godt inn i plastfilm.
Bringebærcurd kan lages noen dager før bruk, da det holder seg godt oppbevart kjølig.