Kransekake med sin litt seige konsistens smaker nydelig året rundt og er en av våre kjæreste festkaker. Her i ny drakt med kaffekrem og sjokoladeglasur. Det krever litt tid på kjøkkenet, men det er det verdt!

Ingredienser

Oppskriften gir 6-8 stk
Kakedeig:
430 g mandelmel (evt. 490 g mandler). Ikke fettredusert
350 g melis
2-4 eggehviter
Kaffekrem:
250 g Bremykt Original, litt romtemperert
100 g sukker
1 dl vann
4 eggeplommer
1 ts Nescafe eller annen instant kaffe (evt. espresso)
Sjokoladeglasur:
125 g mørk kokesjokolade
30 g klaret Bremykt Original
Evt. makroner til pynt

Fremgangsmåte

Kransekake:
Ha mandelmel og melis i en stor bolle, rør/kna inn en og en eggehvite til du har en fast deig som ikke kleber i hånden. Sett deigen kjølig natten over, godt pakket inn i plast.
Smør de tre minste kransekakeringene med smør og strø med semulegryn eller mel. Trill massen ut til fingertykke stenger og form til rundinger. Klem sammen endene. Stek ringene ved 150 °C ca. 20 min eller til de er lys gylne. La ringene avkjøle helt før de tas forsiktig ut av formen. Får du deig til overs passer den fint til kransekakestenger.
Kaffekrem:
Ha sukker og vann i en kjele, kok sammen til en litt tykk sirup. Ta vekk fra varmen. Ha eggeplommer i en bolle, tilsett den varme sirupen mens du pisker hele tiden. Her er det best hvis du bruker en kjøkkenmaskin. Pisk sammen til det er kaldt, tilsett litt og litt Bremykt og pisk videre til du har en luftig krem. Smak til med kaffe. Ha kremen i en sprøytepose med en stjernetyll (vi har brukt Wilton 1M) og legg den i kjøleskapet 10-15 min, så kremen setter seg litt.
Sjokoladeglasur:
Smelt sjokolade og smør over vannbad. Rør sammen.
Slik setter du sammen minikransekaka:
Stable de tre ringene oppå hverandre på en liten skål. Sprøyt krem inni kransekaka, avslutt med en liten topp. Pynt med makron (eller annen pynt etter ønske), ha sjokoladen i en liten sprøytepose og sprøyt striper på kransekaka. La sjokoladen renne litt fritt.
Tips:
Kransekake kan varieres ved at man skålder alle mandlene, halvparten eller bruker bare uskåldede. Her er det smak og behag som gjelder. Aller finest og best blir det hvis man skålder alle mandlene.
Skåld mandlene og la de tørke over natten på et kjøkkenhåndklede. Mal mandlene på mandelkvern 2 ganger, den siste gangen med litt av melisen. Ikke bli fristet til å bruke foodprosessor eller hurtighakke, da binder ikke massen godt nok og massen flyter lettere ut, under steking.