Mange får barndomsminner av hvetestang, og så smaker det jo veldig godt på ethvert kaffebord og særlig med hjemmelaget vaniljekrem.

Ingredienser

(3- 4 stenger)
Hvetedeig:
125 g Bremykt Original, litt romtemperert
3 dl melk
50 g fersk gjær
1 egg
Ca. 8 dl hvetemel
1 dl sukker
1 ts kardemomme
Vaniljekrem:
Frøene fra 1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 ½ dl sukker
6 eggeplommer
2 ¼ dl kremfløte
45 g maisenna
Glasur og pynt:
Melis
Vann
Kokosmasse
Kle 2 stekebrett med bakepapir.

Fremgangsmåte

Hvetedeig:
Ha melk i en liten kjele og varm opp til den er fingervarm. Rør ut gjæren i litt av væska og hell alt over i en bakebolle. Tilsett egg og de tørre ingrediensene. Hold av litt hvetemel til justering av deigen. Deigen skal så vidt slippe bollen. Elt sammen på middels hastighet i ca. 10 minutter. Ha i litt og litt Bremykt, elt videre ca. 5 minutter til deigen er glatt og elastisk. Dra deigen mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Dekk til med plastfilm og hev deigen til dobbel størrelse i romtemperatur.
Vaniljekrem:
Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut innholdet, ha frø og den hele stangen i en liten kjele med melk og sukker. Varm opp til ca. 50 °C.
Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn den varme melken. Ha alt tilbake i kjelen, rør kraftig til det tykner. Når det så vidt bobler trekk kjelen vekk fra varmen og avkjøl raskt, gjerne i isbad. Dekk til med plastfilm, så det ikke danner seg snerk.
Ha deigen over på et melet underlag og del i 3-4 deler. Rull hver del ut til en lang pølse, legg de på stekebrett (ikke mer enn to på ett brett) Klem deigen litt flat med hånd eller rull over med kjevle. Dekk til med kjøkkenhåndklede og etterhev ca. 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 220 ˚C, over og undervarme.
Lag en fordypning på midten av stengene med hendene. Ha den avkjølte vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyt en litt tykk stripe i fordypningen. Etterhev til stengene er luftige og stek på midterste rille ca. 12 – 15 minutter. Avkjøl på rist.
Bland melis og vann til en tykk glasur og pynt begge sidene av vaniljekremen. Dryss over kokos og skjær i skiver.

Tips: </b>
Hvetestang kan fint lages dagen før servering, selv om den alltid smaker aller best samme dag den bakes.
Varm den litt opp i stekeovn ved 180 ˚C, ha over glasur og kokos.
Hvetestang egner seg til frysing.