Denne oppskriften komponerte jeg da jeg fikk veldig lyst å lage ei god kake med plommer. Det brune sukkeret, et hint av stjerneanis og kanel sammen med plommer og vaniljekrem ble en slager.

Ingredienser

Lake:
3 dl vann
Skall av en sitron
50 gram brunt sukker
1 vaniljestang
1 stjerneanis
1 kanelstang
Evt et par ss likør eller cognac
500 gram smaksrike plommer uten stein
Vaniljekrem:
8 eggeplommer
8 strøkne ss maizena
8 dl melk
1/2-1 dl fløte
100 gram sukker
1 vaniljestang
Kake:
300 gram smør
4 mellomstore egg
150 gram hvitt sukker
100 gram brunt sukker
300 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
Frøene fra en vaniljestang
Saften av 1 sitron
1 1/2 dl h-melk eller fløte
300 gram vaniljekrem
Litt deremerasukker

Fremgangsmåte

1) Del plommene i fire og fjern steinen, vei opp 500 gram.
Ha plommene over i ei bolle el.
Ha alle ingrediensene til laken i ei gryte og kok opp, la det koke et par minutter.
Hell laken over plommene og la de stå i 2-3 timer.
2) Lag så vaniljekremen
Ha melken i ei gryte og ha i frøene fra en vaniljestang og selve vaniljestangen.
Varm til kokepunktet og skru av varmen.
La den stå under lokk minimum 10 minutter, helst 20.
Mens vaniljemelken står og godgjør seg, rør sammen eggeplommer, maizena, sukker og fløte. La dette stå noen minutter.
Varm opp vaniljemelken til kokepunktet igjen og skru varmen ned til lav.
Tilsett eggeblandingen under omrøring.
Nå kan varmen justeres noe opp, men pass på så det ikke koker! Da kan eggene koagulere og det blir eggerøre, dette verken smaker eller ser godt ut.
Rør hele tiden til vaniljekremen tykner.
Sil den så over i ei stor ildfast form el. Den skal avkjøles raskt.
Ha umiddelbart over plastfolie og pass på at det ikke kommer luft til, dette for å forhindre at det dannes en hinne over vaniljekremen.
3) Sett ovnen på 170 grader over- og under varme.
Rør romtemperert smør og sukker lyst og luftig.
Tilsett ett egg om gangen sammen med frøene fra en vaniljestang.
Så tilsettes melk og sitronsaft
Sikt inn hvetemel og bakepulver, vend det inn.
Ha røren i en bakepapirkledd kakeform på 22 cm.
Ha over plommene, så mange du får plass til.
Smør forsiktig ut 300 gram av vaniljekremen og dryss over litt deremerasukker.
Stek kaken på 170 grader i 1-1 1/2 time.
Serveres varm med vaniljekrem og evt plommer som ikke fikk plass i kaken.
Lykke til!!
Tips: Du kan selvsagt velge større kakeform, da trenger den kortere steketid, men blir ikke like høy, her kan man prøve seg litt frem.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!