Solboller

Verdens beste kanelboller fylt med vaniljekrem og pyntet med glasur.

2eedb6a4 c95e 4282 82ed 0a0ad5166f86
Img 3431
Vigdis Solberg smedstua.com

Solboller spises mange steder for å feire at sola kommer tilbake etter mørketida. Vi er gjerne med å feirer, men spiser solboller også uten om denne feiringen.

Ingredienser

5 dl lettmelk eller h-melk
150 g smør (Bremykt)
1 egg
1 dl sukker
1 1/2ts kardemomme
10 g fersk gjær
1/2 ts salt
Hvetemel til passe deig ca. 1 kg
Vaniljekrem
smør (Bremykt)
sukker
kanel
1 egg til pensling
melis og vann til glasur

Fremgangsmåte

1. Smelt margarin i en kjele.
2. Ha i melken og varm opp til ca 30 grader.
3. Ta kjelen av plata og bland i et egg.
4. Ha væsken i bakebollen og smuldre gjæren i.
5. Ha i sukker, salt og kardemomme.
6. Til slutt har du i hvetemel til deigen blir passe. Den skal “danse i bollen”, dvs begynne å slippe taket fra sidene i bakebollen.
Ha deigen heller litt klissete, enn for kompakt til heving. Bollene blir saftigere og luftigere om du klarer å bake med en deig med mindre mel.
7. Elt deigen i Ca 15 minutter.
8. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving i Ca 1-2 timer.
9. Kjevle deigen ut til ca 1/2 -1 cm tykkelse og smør et tynt lag med smør på leiven. Dryss på litt sukker og kanel. Brett leiven dobbelt. Lag ca 2 cm brede strimler. Vri dem og tvinn dem rundt fingrene til en knute. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. 10. Lag en fordypning i midten og legg en liten spiseskje vaniljefyll hullet.
11. Etterheves i ca 15 -30 minutter på et lunt sted.
12. Pensles med sammenpisket egg og stekes midt i ovnen på 235 grader i ca 12 min.
13. Avkjøles på rist
14. Bland melis og litt vann til glasur og ringle glasuren over etter bollene er avkjølt litt.

Kanelboller
blir best med Bremykt

Har du Norges beste bakeoppskrift?

Bli med i konkurransen Norges beste bakst 2019, og vinn flotte premier fra Jernia!

Legg inn oppskrift