Oppskrift på klassiske, herlige kanelsnurrer.

Ingredienser

Gjærdeig
950–1000g hvetemel
5 dl melk (20–25 grader)
25g fersk gjær (eller ½pose tørrgjær)
150g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150g Bremykt (i terninger)
Kanelfyll
125g Bremykt
5–6 SS (brunt) sukker
1–2 SS kanel
Pensling og dekor
1 egg, sammenvispet
Perlesukker (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av Bremykt, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs.
Tilsett så Bremykt Steke og Bake i terninger og elt i ca. 10 minutter, til alt er blandet godt inn i deigen, og den lett slipper kantene i eltebollen. Kle bollen med plast eller ha på lokk. Sett den på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Dette tar omkring 60–90 minutter. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.
Mens gjærdeigen hever, rører du sammen ingrediensene til kanelfyllet. Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60x30 cm. Bre kanelfyllet utover halvparten av leiven og brett den «rene» delen av leiven over fyllet. Del leiven opp i ca. 24 remser.
Tvinn remsene, slå deretter en knute på dem og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. La kanelsnurrene heve under et klede til ca. dobbel størrelse. Pensle kanelsnurrene forsiktig med det vispede egget, strø eventuelt over litt perlesukker, og stek dem ved 225 °C (over- og undervarme) i 10–12 minutter. Kanelsnurrene er ferdige når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl på rist.
Tips: Dersom du ikke skal spise alle snurrene samme dag, burde de fryses ned straks de er avkjolt. De tines igjen i romtemperatur og varmes ved ca. 175 ˚C varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!