Bremykt Logo

Denne ostekaken er en morsom og enkel lettversjon, som baserer seg på kesam og er sterkt redusert i mengden sukker, sammenlignet med en tradisjonell ostekake av samme type. Den er også veldig luftig og lett. Den kan veldig enkelt gjøres Glutenfri ved å bytte kjeksen.Denne krever ikke ovn, men det er veldig nyttig med en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Ingredienser

Kjeksbunn:
150g Digestive fullkornskjeks
100g Kornmo kjeks
ca 80-100g bremykt smør
en klype kanel
Ostekake-fromasj:
1 pakke gele med sitronsmak (Velg gjerne sukkerfri!)
3dl kremfløte
3dl mager vanlijekesam
3 spiseskjeer ekstra lett rømme (kan sløyfes, men gir god smak)
ca 5 dråper vaniljeessens
1 pakke bringebær gelelokk (Eller annen smak av eget valg, velg gjerne sukkerfri!)

Fremgangsmåte

Kjeksbunn:
Knus kjeksene. Dette kan gjerne gjøres med kjøkkenmaskin - men mitt beste tips er å kjevle dem i en liten pose, da får man en fin masse, men med litt større korn om man er som meg og liker tyggemotstand. Bland så i smeltet smør - dette skal utgjøre ca 5 spiseskjeer smeltet smør. Kjekssmuler og smør blandes så sammen, med litt kanel. Det skal forsatt være nokså løst, men litt klebrig, men man kan bruke mer smør om man foretrekker en veldig tett og saftig bunn istedet. Kjeksmassen presses så flatt i en rund kakeform. (lurt å bruke bakepapir i bunn)
Sett kjølig mens du lager kakefyllet.
Ostekake-fromasj:
Lag sitrongele etter anvisning på pakken, MEN med halvert mengde vann! Sett til side, og la det kjøles til ca romtemperatur mens man fortsetter på oppskriften (OBS, følg med at det ikke stivner. om uhellet er ute - les tips nederst! )
Visp så fløten sammen med litt vaniljeessens. Når kremen er tyknet, blander man inn kesam og rømme.
Nå kan man sjekke om geleen er blitt kaldere - drypp gjerne noen drråper på armleddet for å se at den ikke er altfor varm. Denne kan så blandes inn ved å helle en svært tynn stråle, mens man visper forsiktig eller lar kjøkkenmaskinen gå på laveste instilling. Når kremen og geleen er sammenblandet, kan man ta ut kjeksbunnen fra kjøl - og forsiktig heller fromasjblandingen over. Et godt tips er å bruke en sleiv for å forsiktig helle blandingen over kjeksbunnen - man ønsker ikke at kjeksen skal løsne helt og flyte inn i selve fromasjen.
La denne stå kaldt i feks kjøleskap til det stivner helt - dette tar gjerne mellom 4-5t.
Gelelokk: (MÅ lages etter fromasjen har stivnet nok til at du kan ta forsiktig på på den uten å lage dypt inntrykk i overflaten)
Ta ønsket geletype og lag den med litt over halve mengden av annvist vannmengde (Hvis feks full mengde vann er 5dl pleier jeg bruke 3,5dl istedet)
Kaken må så stå i kjølig til gelelokket stivner - dette tar ofte ca 1-1,5 time.
Pynt med friske bær, og server!
TIPS: Det eneste avanserte aspektet med denne kaken er geleen, helt presist å unngå geleklumper i fromasjen. Om uhellet er ute og noe av geleen stivner, feks om man ser at det har klumpet seg, eller typisk stivnet langs kanten av beholderen man laget den i - så kan man faktisk re-smelte den med forsiktig varme og kjøle ned på nytt! (OBS: Dette kan kun gjøres med REN gele, ikke etter den er blandet med kremen. )

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!