Bremykt Logo

Denne oppskriften er svært populær, og det er ikke rart for denne kombinasjonen av ostekake og salt karamell er himmelsk.

Ingredienser

Bunnen:
15 Digestive kjeks
80 g smeltet Bremykt
20 g lys sirup
1 klype salt
Ostemassen:
6 plater gelatin
2 dl kremfløte
300 g vaniljekesam
300 g kremost naturell
200 g brun farin
2 ts vaniljesukker
3 - 4 ss kokvarmt vann (til gelatinen)
Karamell:
2 plater gelatin
150 g Bremykt
100 g brun farin
50 g lys sirup
1 dl kremfløte
1/2 ts salt (Smak til. Det kan være du ønsker mer.)

Fremgangsmåte

Ostekake med salt karamelltopp ble lagd i en springform 22 cm i diameter. Siden ostekake som regel er vanskelig å få ut av formen om den ikke er frossen, har jeg valgt å lage den i min bake it easy-form.Dekk gjerne innsiden av formen med stiv plast, for et penere utseende på kaken. Karamellen bør løsnes med en kniv før plasten fjernes for å unngå en rufsete karamell.
Bunnen:
Knus kjeksen med stavmikser. Smelt Bremykt med sirupen. Knust kjeks, salt, smeltet Bremykt og sirup blandes godt sammen. Fordeles i bunnen av formen. Jeg brukte en potetstapper for et jevnt resultat. Settes kaldt mens ostemassen lages.
Ostemassen:
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Ha kremfløte, vaniljekesam, kremost, brun farin og vaniljesukker i en bolle og pisk først på svak hastighet. Dette for at sukkeret skal få tid til å løse seg opp før hastigheten økes og massen blir luftig og til krem. Vi vil jo ikke piske for mye.
Når ostemassen har ønsket konsistens. Kok opp vann. Klem av vannet av gelatinen, ha den i en kopp el.l. Ha kokvarmt vann over, og rør godt til gelatinen er oppløst. Trenger du mere vann, har du i litt til. Gelatinvannet helles i ostemassen i en tynn stråle mens mikseren går (rask hastighet).
Fordel over kjeksbunnen i formen og sett kaldt. Avkjøles til den stivner = et par timer.
Karamell:
Karamellen lages når ostemassen har stivnet. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Ha Bremykt, brun farin, sirup, kremfløte og salt i en stekepanne. La alt smelte sammen og rør. La småkoke i noen minutter, og rør litt underveis. Ta stekapannen av varmen.
Klem vannet av gelatinen og rør den inn i karamellen.Fordeles forsiktig over ostemassen. Bruk gjerne en øse og fordel karamellen i tynne stråler over ostemassen. Dette for å unngå å helle all den kokvarme karamellen på på en gang, og risikere at ostemassen smeltet.
Settes kaldt i et par timer.
Pyntes med det du måtte ønske; karamell, bær, hjemmelagde karamellkjeks, hjemmelaget karamellkunst av sukker osv.