Vanilje- og blåbærpai

Her er oppskrift på vanilje- og blåbærpai fra Tove Holter.

Image
Oppskrift fra Bakeklubben

Ingredienser

Paibunn:
125 g Bremykt
270 g mel
130 g sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1 egg
2 ts bringebæreddik

Paiform på 24 cm i diameter

Blåbærfyll
300 g blåbær
60 g sukker
20 g maizena utrørt i 2 - 3 ss vann

Vaniljefyll
500 g ferdig vaniljefyll

Fremgangsmåte

Elt alt sammen og legg det kaldt til deigen har blitt hard. Den er lettest å jobbe med da.

Kjevle ønsket mengde deig avhengig av hvor tykk du ønsker bunnen. Her ble 2/3 av deigen kjevlet ut for å bruke resten av deigen til toppen av paien. Legg resten av paideigen kaldt. Dekk formen med deigen, både bunn og kanter. Et tips er å kjevle deigen ut mellom to bakeark. Da slipper man at deigen fester seg til kjevla. En enklere måte å gjøre dette på, er å trykke ut biter av deigen rett i formen.

Forstekingen av bunnen: Stikk flere hull i bunnen med gaffel. Dekk deigen med bakepapir og ha oppi tørkede erter. Dette for at deigen skal holde formen under stekingen.

Stekes på 190 grader i ca. 10 minutter. Pass på så ikke kantene blir brent. Legg gjerne et bakeark over om du er redd for dette.

Fjern bakepapiret med ertene med en gang du tar ut formen. Dette for at mest mulig av fuktigheten i paibunnen skal fordampe.

Avkjøl.

Kok opp ingrediensene til blåbærfyllet og la det putre noen minutter til det tykner. Blåbærfyllet skal oppå vaniljefyllet, som du legger i paibunnen når den er avkjølt.

Når paien er fylt med vaniljekrem og blåbærfyll, kan den kunstneriske delen av paien starte. Her ble det valgt å stikke ut blomster av resten av paideigen. Dette gjøres lettest når deigen er kald og ved bruk av mere mel. Vær tålmodig.

Paien ble så stekt midt i ovnen på 175 grader i 40 minutter. Husk at steketiden varierer fra ovn til ovn. Det kan hende den skal stå litt lenger/kortere i din ovn. Følg derfor med mot slutten av stektiden.


Oppskrift og bilde er levert av Tove Holter.

Pai
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet