Smak av høst med herlige hage epler, makronfyll, hjemmelaget vaniljekrem og et dryss av kanel.

Ingredienser

Bunn
200 gram hvetemel
100 gram smør
50 gram melis
2 eggeplommer
1/2 ts salt
Epler
4 epler
Litt presset sitron
50 gram sukker
25 gram smør
1 kanelstang
1 stjerneanis
Makronfyll
2 eggehviter
150 gram malte mandler
50 gram melis
Vaniljekrem
4 eggeplommer
4 ss maizena
50 gram sukker
4 dl h melk
1/2 dl fløte

Fremgangsmåte

Vaniljekrem: Ha melk i ei gryte. Skrap ut frøene fra en vaniljestang og ha i melken sammen ved vaniljestangen. Varm til kokepunktet, skru av varmen og la det stå under lokk i 20 minutter.
Mens melken står å godgjør seg, rør sammen eggeplommer, sukker, maizena og fløte. La dette stå noen minutter.
Varm vaniljemelken til kokepunktet igjen når den har stått 20 minutter. Skru varmen ned til lav og rør inn eggeblandingen. Nå kan varmen justeres noe opp. Rør hele tiden, det skal ikke koke. Når vaniljekremen har tyknet, sil den over i ei stor ildfast form el for å avkjøle den raskt. Ha umiddelbart plastfolie over og pass på at det ikke kommer luft til, dette forhindrer at det dannes en hinne(snerk) over vaniljekremen.
Bunn: Ha alt det tørre i en arbeidsbolle. Smuldre inn smøret, bruk en gaffel i starten og fortsett med hendene. Rør inn eggeplommene. Kna deigen sammen og la den hvile i kjøleskap i 30 minutter.
Sett ovnen på 150 grader. Rull ut, og kle en paiform med deigen. Prikk med en gaffel og ha aluminiumsfolie eller bakepapir oppi. Legg i tørre erter eller ris og forstek paibunnen 15-20 minutter.
Epler: Mens paibunnen hviler i kjøleskap, skrell eplene og del i båter. Press litt sitronsaft over eplene så de beholder fargen. Smelt sukkeret til eplene i ei stekepanne over lav varme. Ikke rør i sukkeret før det er smeltet. Ha i litt epler om gangen, samt kanelstang og stjerneanis. Rør rundt et minutt eller to, tilsett smør, vend alt sammen og skru av varmen.
Makronfyll: Pisk to eggehviter sammen med en gaffel, pisk til de skummer. Tilsett melis og malte mandler.
Når paibunnen(e) er forstekt, ha over makronfyll, så et lag vaniljekrem. Legg over eplene. Sett paien inn i ovnen og la den stå 20 minutter. Ha gjerne over litt malt kanel ved servering. Jeg serverte paien med vaniljekesam, selvblandet. Da smakte jeg kesam til med litt melis og frøene fra en vaniljestang.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!