Bruk saftige gresskar til å lage en stor deilig pai, pyntet med nøtter.

Ingredienser

(Ca. 12 porsjoner)
Mørdeigsbunn:
250 g Bremykt Original, kald
450 g hvetemel
180 g melis
6 eggeplommer
1 vaniljestang, frø
2 ss iskaldt vann
Fyll:
1 kg matgresskar, kun kjøttet (ikke skall, tåder og frø)
1 dl lønnesirup
1 ½ dl honning
2 ½ dl fløte
4 egg
½ ts salt
1 toppet ts vaniljesukker
¼ ts malt muskat
1 eggehvite, lett pisket til pensling av bunn
En pakke tørre erter og alumiumsfolie til blindbaking
En stor paiform
Pynt:
2 dl honning glaserte nøtter eller brente mandler

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Ha smør, mel og melis i en foodprosessor, kjør raskt samme til du har smuler (smuldre evt. for hånd). Tilsett eggeplommer og frøene fra 1 vaniljestang. Tilsett bittelitt vann, til deigen samler seg.
Form deigen til en rund ball, legg den i en pose og sett kjølig i 1-2 timer.
Ha deigen mellom to bakepapir, eller på et lett melet bakebord, kjevle ut til en stor runding. Ha deigen i en smurt form, prikk bunnen og sett kjølig ca. 30 min.
Dekk med aluminiumsfolie, tett inntil deigen og fyll opp med tørrede erter for å holde deigen nede under steking (blindbaking). Stek paibunnen på midterste rille, ca. 10 minutter eller til kanten på bunnen er lys gyllen. Ta vekk folien og pensle raskt med eggehvite så bunnen blir helt tett.
Fyll:
Del gresskaret i mindre terninger og kok det mørt i vann. Sil av overflødig væske, ha det i en foodprosessor og kjør til en glatt masse. Avkjøl.
Bland inn resten av ingrediensene til fyllet og kjør til en glatt masse. Smak evt. til med litt mer honning eller lønnesirup om du ønsker en søtere pai.
Hell fyllet i paiformen og stek på midterste rille, ca. 30 min til kaken så vidt har stivnet. Avkjøl og pynt med nøtter eller mandler. Server gjerne med frisk kesam eller en litt søt yoghurt.
Tips:
Får du deig til overs kan den oppbevares kjølig noen dager, eller hvorfor ikke lage minipaier eller noen deilige kjeks.
Det finnes flere typer matgresskar, blant annet Butternut, Muskatt, Tiger Cross, Hokkaido og Crown Prince/Grey. I denne oppskriften er det brukt Crown Prince/Grey.