Tyttebær med sin litt sure smak passer utrolig godt i søtt bakverk, som her i en nydelig høstpai med mørdeigsbunn og fyll laget med blant annet kesam og malte mandler.
(Ca. 10 porsjoner)
Bunn:
150 g Bremykt Original, kald
4 dl hvetemel
½ dl melis
1 ts vaniljesukker
1 stort egg
½ - 1 ss kald melk (evt, vann)
Fyll:
3 store egg
2 dl vaniljekesam
1 dl Crème Fraîche Original
1 ½ dl sukker
100 g malte mandler
150 g friske eller frosne tyttebær
4 ss mandelflak
Melisdryss rett før servering
Litt smeltet Bremykt til smøring av paiform
Tørre erter (ca. 1 pk) og aluminiumsfolie til blindbaking
Bland raskt sammen kaldt smør i mindre biter, hvetemel, melis og vaniljesukker. Tilsett egg og vann til deigen akkurat er samlet. Ikke elt den sammen videre. Legg deigen i en tett plastpose (eller bruk plastfilm) og sett kjølig 30 – 60 min.
Forvarm ovnen til 175 °C. Ha mørdeigen på melet bakebord og kjelve den ut til et rektangel. Trykk deigen ned i en smurt paiform, ca. 35 *11 cm. Kle med aluminiumsfolie og fyll opp med erter. Stekes på midterste rille i 12 minutter. Ta ut bunnen, fjern erter og folie.
Visp sammen alle ingrediensene til fyllet utenom tyttebær. Fyll blandingen i paiformen, dryss over tyttebær og mandelflak. Stek paien på nederste rille, ca. 25 minutter til den er gjennomstekt og gyllen
Dryss over melis rett før servering.
Server med en søt vaniljesaus, pisket krem eller is.
Tips:
Paiform med løs bunn gir best resultat, da det er enkelt å løfte paien ut etter steking. Du kan også fint bruke en rund paiform.
Får du mørdeig til overs kan du oppbevare den kjølig noen dager eller så kan den også fryses til en senere anledning.