Kjempegodt alternativ til frokostbrød, passer ypperlig til formiddagskaffen

Ingredienser

ca 1 kg siktet spelt
100 g sukker
200 g meierismør eller Bremyk
50 g gjær
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 liter skummet eller lettmelk
1,5 ss Fiberhusk
2 egg til pensling

Fremgangsmåte

1. Lunk melken til 37 grader og løs opp gjæren.
2. Hell væsken i kjøkkenmaskinens bolle (eller i en stor bakebolle om du baker for hånd) og tilsett sukker og salt.
3. Bland bakepulver og fiberhusk i melet og ha det i bakebollen.
4. Kjør maskinen på lav hastighet og ha i mykt smør underveis. Det gjøres lettest ved å høvle smøret med en ostehøvel. Om du vil ha en «grovere» deig, kan du erstatte 1 dl av melet med 1 dl Fiberfin. Fiberhusk har jeg i deigen for å få en litt saftigere bakst, bakverk med spelt har en tendens til å virke litt tørt.
5. La maskinen gå på lav hastighet til du har en deig som slipper bakebollen så vidt. La den heve godt opp.
6. Om du lager deigen for hånd, elter du den heller litt for lite enn for mye. Spelt skal ikke bearbeides for lenge, da får du et tørt bakverk som hever dårlig.
7. Ha deigen på oljet bakebord, del den i to og kjevle ut lengder.
8. Pensle lengdene med sammenvispet egg og brett i tre.
9. Skjær lengdene i biter, pensle med egg og dryss over valmuefrø.
10. Etterhev i 20 – 30 minutter.
11. Stekes litt høyt i komfyren på 225 grader i ca 8 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn, følg med.
12. Avkjøl på rist.
Smaker aller best nybakt, men går fint an å fryse.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!