Mørk sjokolademoussekake med en overraskelse!

En mektig kake som passer til enhver fest og feiring! Kaken er satt sammen av en deilig browniebunn med nøtter (kan sløyfes) fylt med salt karamell og tilslutt omringet av fløyelsmyk mørk sjokolademousse. Det beste av alt er at den er helt glutenfri, uten at noen kan kjenne det på smaken!

Vinner 2021
Mørk sjokoladekake
Miriam Haga

Denne kaken laget jeg første gang til min svigerfars disputas. Flere i selskapet hadde cøliaki og det var viktig å derfor lage en skikkelig festkake som alle kunne spise. For meg er det ekstra hyggelig om alle i et selskap kan spise av den samme kaken, glutenfri mat kan smake akkurat like godt som glutenholdig!

Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!

Ingredienser

Brownie:
• 3 egg
• 4 dl sukker
• 2 ss kakaopulver
• 2 dl Glutenfritt fint mel/melmix
• 2 ts vaniljesukker
• 2 ts bakepulver
• 100 g mørk sjokolade
• 200 g Bremykt
• 150 g nøtter (De du liker best)

Salt karamell:
• 1,5 dl fløte
• 150 g sukker
• 1,5 dl vann
• 50 g Bremykt
• 1/2 ts flaksalt

Mørk sjokolademousse:
• 225 g mørk sjokolade av god kvalitet (minst 70% kakao)
• 110 g Bremykt
• 1/2 dl sterk kaffe
• 1,5 plater gelatin ¨
• 3 eggeplommer
• 3 eggehviter
• 75 g sukker

Fremgangsmåte


Browniebunn:

Før du begynner sett stekeovnen på 175 grader og finn frem en rund kakeform på 26 eller 24cm og dekk bunnen med bakepapir.

1. Smelt smør og ha i hakket sjokolade, rør sammen til sjokoladen har smeltet og sett til sides for å avkjøle

2. Ha nøttene i en panne eller i stekeovnen og rist dem i noen minutter for å få en rikere smak på nøttene, hakk dem grovt og sett disse til side

3. Rør sammen egg og sukker, ikke til eggedosis, men lett sammen

4. Bland sammen alle de tørre ingrediensene

5. Vend inn sjokolade og Bremykt blandingen i eggeblandingen

6. Sikt inn de tørre ingrediensene i blandingen med egg, sjokolade, sukker og Bremykt

7. Vend tilslutt inn de ristede grovhakkede nøttene og ha røren i formen. stekes på 175 grader i ca. 30 minutter (alle ovner er forskjellige så pass på å følge med på kaken, så den ikke blir over eller understekt)

Salt karamell:

1. Ha sukker i en liten kjele og hell vann over sukkeret. Pass på at vannet fordeler seg fint utover alt sukkeret.

2. Sett kjelen på en plate med middels varme og vent på at sukkeret skal smelte og få en gyllen farge. Ikke rør i sukkeret mens det smelter, da kan det krystallisere seg.

3. Når sukkeret har smeltet og fått en gyllen brunfarge heller du oppi fløte, du kan godt trekke kjelen av platen for å ha mer kontroll på prosessen. Når fløten er blandet inn i sukkeret kan du ha oppi Bremykt og røre sammen alt til en masse.

4. Nå har du laget karamell med fløte og smør, la dette koke i noen minutter og avslutt med å ha i flaksaltet.

5. Karamellen kan has i en krukke eller skål og settes til avkjøling
(Det er fult mulig å lage karamellen dagen i forveien)

Mørk sjokolademousse:

1. Smelt Bremykt i en kjele og ha i hakket mørk sjokolade, rør sammen til en jevn blanding og sett tilside for avkjøling

2. Legg gelatin i vann

3. Pisk marengs av eggehvitene og sukkeret, om du bruker en kjøkkenmaskin begynn på lav hastighet og juster hastigheten opp underveis, ha i litt og litt sukker.

4. Lag sterk kaffe og hell kaffen i en liten kjele, klem av vannet på gelatinplatene og ha dem i kjelen med kaffen. Smelt gelatinen i kaffen.

5. Ha eggeplommene i sjokoladeblandingen og rør disse inn

6. Hell gelatinblandingen i en tynn stråle inn i sjokoladeblandingen og rør godt underveis

7. vend inn litt og litt marengs i sjokoladeblandingen. Når all marengsen er blandet inn i sjokoladeblandingen sitter du igjen med en nydelig mørk sjokolademousse.

Montering:

1. Finn frem en rund kakeform som er ett hakk større en den kakeformen du brukte til å lage brownien. legg browniebunnen oppi denne.

2. Smør så den salte karamellen over brownien og hell mørk sjokolademousse over. Moussen vil legge seg i hulrommet mellom brownien og kakeformen og gjøre at det kun ser ut som en kake laget av mousse. Når du skjærer i kaken vil du se at det både er brownie og karamell også!

3. Moussen vil være litt flytende når du heller den over kaken, men den skal settes i kjøleskap noen timer

(jeg pleier alltid la den stå over natten) og vil da stivne fint. Bruk en tynn skarp kniv til å skjære rundt kaken for å få løsnet den fra kakeformen.

Pynt:

Du kan pynte kaken som du vil, friske bær vil passe fint til denne kaken da det kan gi et avbrekk til alt det søte. Kaken på bildet er pyntet med blomster, tempererte sjokoladeringer og fargede kuler av sjokolade (disse kan du få kjøpt på for eksempel Jernia eller andre steder de selger kakepynt)

Tips:
Kaken kan flyttes over på et fat, eller lages i en kakeform som kommer med fat allerede. Både Porsgrunn og Modern House selger slike kakefomer.

Sjokoladekake
blir best med Bremykt

Den smakfulle kombinasjonen av meierismør og rapsolje

Det gir Bremykt den gode smaken av meierismør, samtidig som rapsoljen gjør den smøremyk og lett å jobbe med.

Les mer om produktene: Bremykt Original og Mykere