Baked Alaska, Omelette Norvégienne, Fransk Isbombe, Glace au Four eller Omelette Surprise. Kjært barn har mange navn, og dette svidde barnet er en iskake på kakebunn med marengslokk som sluttbakes i grillen. Dette er varianten for sjokaholikerene der ute, med sjokoladekake i stedet for sukkerbrød og sjokoladeis i stedet for vaniljeis og bær.

Ingredienser

Sjokoladekaken
4 egg (L/XL)
250 g sukker
140 g hvetemel
60 g kakaopulver, gjerne 100 % - usøtet
1 dl rømme
140 g smeltet Bremykt+ litt til å smøre formene
Fyll
1-1,5 l sjokoladeis. Bedre is = bedre kake!
Prøv med 1 l første gang, og øk hvis du synes det er for lite.
Marengs
500 g eggehvite (ca 6 egg)
275 g sukker
1 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

1. Skru på ovnen, varmluft 180 C
2. Bruk to 25 cm springfjærformer, kel bunt med bakepapir og smør sidene
3. Pisk egg og sukker til eggedosis
4. Bland hvetemel og kakaopulver så godt som mulig
5. Bland rømme og smeltet Bremykt
6. Vend melblandingen og Bremyktblandingen forsiktig inn i eggedosisen, litt av hver om gangen
7. Hell halvparten røren i hver av kakeformene
8. Stek på midten av ovnen i 25 min. Sjekk med en pinne om de er ferdige, la de evt stå litt til.
9. Avkjøl tildekket på rist
10. Ta isen ut av fryseren
11. Sett en avkjølt bunn på et ildfast fat, gjerne en pizzastein for grillen. Sett springformen (uten bunn) over. Legg på halvparten av isen i et jevnt lag. Legg på den andre bunnen, og resten av isen.
12. Frys i minimum to timer
13. Lag Marengs ved å piske eggehvitene og litt sitronsaft i en miksmaster til det skummer.
14. Tilsett litt sukker om gangen mens du fortsetter å piske til sukkeret er helt oppløst og den er stiv nok til at bollen kan holdes på hodet
15. Fyr opp grillen til 250 C. NB grillen MÅ ha lokk.
16. Ta kaken ut av fryseren og fjern formen
17. Stryk marengsen over hele kaken, topp og sider. Det er viktig å dekke alt siden det er dette som isolerer iskremen
18. Grill til marengsen er gyllen. Det tar ca 5 min men veken fra gyllen til svidd er kort. Sjekk ved å gløtte på lokket, men ikke slipp ut for mye varme. Bruk evt en lykt hvis det er mørkt under lokket.
Kan også lages mer isete ved å dele hver kakebunn i 2, og lage 2 lavere Baked Alaska, men med tilsammen 1,5 l is.
Den vågale kan også flambere ved servering.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!