Trine Sandberg er blant Norges fremste matbloggere, og står bak Trines Matblogg. Hun er lidenskapelig opptatt av mat, og fokuserer på enkle og sunnere retter i hverdagen. Trine elsker å bake, og hun har en klar forkjærlighet for gjærbakst. Hun er ikke i tvil om hvilken gjær du bør bruke for å oppnå et best mulig resultat.

– Jeg bruker helst fersk gjær. Rød type til søt bakst og blå gjær til annen bakst, sier Trine.

Dobling av gjær i baksten?

Ønsker du å doble oppskriften din, betyr ikke det dobbel mengde gjær.

– De aller fleste benytter mer gjær enn nødvendig i gjærbaksten. Resultatet er rask heving og gjærsmak på baksten. Hvis en benytter mindre gjær vil det ta lengre tid før hevingsprosessen starter, men til gjengjeld får den modne i sitt eget tempo og smaken vil bli bedre. Siden gjærmengden varierer i ulike oppskrifter er det vanskelig å gi eksakte råd, men en tommelfingerregel kan være å øke gjærmengden noe, men ikke mer enn 50 prosent, sier hun.

Image

Slik hever du deigen best

Hvor lenge en deig hever er avgjørende for et godt resultat.

Her er Trines beste tips:

• Forheve gjærdeigen til dobbel størrelse. Forhevingen er viktig for at den gode smaken skal få modne seg. Hvor lang tid hevingen vil ta, er avhengig av mange forhold slik som gjærmengde, temperatur på væsken som er benyttet i deigen, romtemperatur, hva slags mel som er brukt osv.

• Deigen bør dekkes til under heving, for eksempel i en bakebolle med lokk eller du kan trekke en ren plastpose over bakebollen, eventuelt benytte et rent håndkle.

• Etterheving er helt nødvendig for å få en luftig bakst, og det er faktisk viktigere enn forhevingen, som imidlertid er viktig for at den gode smaken skal få utvikle seg.

Unngå tørr bakst

Trine har også gode råd for å unngå å få en gjærbakst som er hard, tørr og flat.

– Det er viktig at deigen eltes godt og lenge, og at deigen heller er litt klissete enn tørr når den settes til heving, sier matbloggeren og fortsetter:

– Elt inn smøret til slutt, fremfor å smelte og tilsette det sammen med væsken.