Bremykt Logo

På jakt etter skikkelig gode, glutenfrie kaker og bakst? Her får du både tipsene du trenger, og oppskrifter.

Det er mange som er sensitive eller er allergisk mot gluten. Er du en av dem, eller skal du få besøk av en glutenallergiker? Da kan denne artikkelen hjelpe deg med noen gode oppskrifter på kaker og annen bakst.

I oppskriftsbasen vår har vi etter hvert fått mange gode oppskrifter uten glutenholdige ingredienser. Klikk deg inn og søk på «glutenfri», så finner du mange fine oppskrifter. Vi har også listet opp flere lenger ned i artikkelen.

Hvordan gjøre kaker glutenfri

Glutenfrie kaker er heldigvis lettere å lage enn mange tror. Du kan stort sett bare bytte ut hvetemelet med glutenfritt mel, og bake fine sjokoladekaker og bløtkaker.

Muffins kan også fint bakes glutenfritt. Du kan enkelt dele deigen i to, slik at du kan lage én variant med hvetemel og én med glutenfritt mel. Perfekt hvis du for eksempel skal arrangere en barnebursdag.

Glutenfri gjærbakst

Noe vanskeligere er det å lage gjærbakst. Det kan være utfordrende å få en fin eltedeig, da den som oftest blir litt klissete. Et godt tips er å bruke en slikkepott til å fordele deigen i en form. Bolledeigen kan du for eksempel sette i muffinsformer.

I vanlig gjærbakst er det glutenet i hveten og andre melsorter som bidrar til å gjøre baksten luftig og god. Derfor kreves det litt mer av den som baker glutenfritt for å få et bra resultat. Gode tips for å lykkes er å være nøye med vekt og mål, og bruke så lite mel som mulig ved utbaking. Hvis deigen blir for tørr, blir også det ferdige bakverket tørt. Det finnes flere typer glutenfrie meltyper på markedet; både grovt og fint, meltyper med ulike bakeevner, samt ulike merker. Du må prøve deg frem og finne din favoritt.

Glutenallergi og bakst

Det er med andre ord ingen grunn til at ikke glutenallergikerne skal kunne kose seg med deilig hjemmelaget bakst.